ΠΑΦΟΣ
Δημιουργήσαμε βίντεο για την πόλη της Πάφου, με τα πιο σημαντικά στοιχεία, αξιοποιώντας το περιγραφικό κείμενο που γράψαμε, το οποίο και ακολουθεί:
ΠΑΦΟΣ
Για το όνομα της Πάφου δόθηκαν
ήδη από την αρχαιότητα διάφορες ερμηνείες. Αρχαίοι συγγραφείς αναφέρουν πως η
πόλη πήρε το όνομά της από τον Πάφο, τον πατέρα του Κινύρα, που ήταν γιος του
Κέφαλου και προερχόταν από την ανατολή. Άλλοι, πάλι, υποστηρίζουν πως το όνομα
της πόλης έχει σχέση με τη θεά Αφροδίτη, δεδομένου ότι “Πάφος” ονομαζόταν η
μυθολογική κόρης της Αφροδίτης και του Πυγμαλίωνα. Ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος
αναφέρει τον Κινύρα ως ιδρυτή της Πάφου «Κινύρας εν Κύπρο παραγενόμενος συν λαό
έκτισε Πάφο».
Η επαρχία της Πάφου δεν είναι μόνο πανέμορφη αλλά και γεμάτη με αρχαιολογικούς χώρους, τοποθεσίες που έχουν σχέση με τη θεά Αφροδίτη, μέρη οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας και χωριά που διατηρούν πολύ παλιές παραδόσεις. Το κάστρο της Πάφου ήταν στην αρχή βυζαντινό οχυρό που χτίστηκε, για να προστατεύει το λιμάνι. Ξαναχτίστηκε από τους Λουζινιανούς τον 13ο αιώνα, κατεδαφίστηκε από τους Ενετούς το 1570 κατά την οθωμανική εισβολή και χτίστηκε ξανά από τους Οθωμανούς, αφού κατέλαβαν το νησί τον 16ο αιώνα. Αρχικά, ο ρόλος αυτός ανήκε στο φρούριο των Σαράντα Κολόνων, τα ερείπια του οποίου βρίσκονται μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο βόρεια. Κατά τη μακρά ιστορία του, το κάστρο της Πάφου χρησιμοποιήθηκε μεν για λόγους προστασίας καθώς, επίσης, ως φυλακές, αλλά και ως χώρος αποθήκευσης αλατιού κατά την περίοδο που το νησί ήταν βρετανική αποικία. Το 1935 ανακηρύχθηκε αρχαίο μνημείο και σήμερα θεωρείται ως ένα από τα εμβλήματα της επαρχίας της Πάφου.
Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες έχουν την εντύπωση ότι οι διακοπές στην Κύπρο περιορίζονται στο τρίπτυχο καλοκαίρι-ήλιος-θάλασσα. Προφανώς, όλοι αυτοί, δεν έχουν επισκεφτεί τον Ακάμα τέτοια εποχή.
Η Κύπρος είναι γνωστή ως το νησί της ομορφιάς. Η περιοχή "Πέτρα του Ρωμιού" είναι μία από τις ομορφότερες ακτογραμμές της Κύπρου, όπου, σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη γενήθηκε από τα κύματα. Η ονομασία "Πέτρα του Ρωμιού" ("η πέτρα του Έλληνα")
σχετίζεται με τον Διγενή Ακρίτα, θρυλικό βυζαντινό ήρωα, ο οποίος, σύμφωνα με το θρύλο, κράτησε τους Σαρακηνούς Άραβες που ετοιμάζονταν για λεηλασία στον κόλπο με την απίστευτη δύναμή του (7ος-10ος αιώνας). Λέγεται ότι με το ένα χέρι πιάστηκε από την οροσειρά της Κερύνειας, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο τον "Πενταδάκτυλο", τις πέντε βουνοκορφές, ενώ με το άλλο χέρι σήκωσε έναν τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα εναντίον των Σαρακηνών που προσπαθούσαν να δέσουν. Η περιοχή οφείλει στο βράχο αυτόν το όνομά της, ο οποίος υπάρχει ακόμα. Το σημείο αποτελεί μία στάση της πολιτιστικής διαδρομής "Αφροδίτη".
Η Πάφος είναι ένα τέλειο μέρος για τουρισμό. Στην Πάφο έχει πολλά ξενοδοχεία και
άλλους τουριστικούς χώρους. Σήμερα η Πάφος παρουσιάζει μια αξιόλογη πολιτιστική δραστηριότητα που έχει ως άξονα τον Δήμο της πόλης. Η δραστηριότητα αυτή καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και εκδηλώσεων όπως τα Ανθεστήρια, τη Γιορτή του Κατακλυσμού (Αγίου Πνεύματος), το Παφίτικο Καρναβάλι, το Καλοκαιρινό Πολιτιστικό Παράθυρο και πολλές άλλες, που έχουν ως στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και την ανάδειξη της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου. Παράλληλα, στοχεύει στην προώθηση των τεχνώς διεθνών εκθέσεων, θεατρικών και χορευτικών παραστάσεων, εκδόσεων βιβλίων και λευκωμάτων και διάφορα άλλα.
Επίσης, το 2017 η Πάφος θα γίνει πολιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην Πάφο υπάρχουν πολλά σχολεία όπως δημοτικά, πανεπιστήμια και λύκεια και μάλιστα υπάρχυον και αμερικάνικα και αγγλικά σχολεία.
Επίσης, το 2017 η Πάφος θα γίνει πολιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στην Πάφο υπάρχουν πολλά σχολεία όπως δημοτικά, πανεπιστήμια και λύκεια και μάλιστα υπάρχυον και αμερικάνικα και αγγλικά σχολεία.
Κάστρο της Πάφου
Μιχάλης Ζαβρής, Ε΄2
Μιχάλης Κλεάνθους, Ε΄2
Ανδρέας Τουμάζου, Ε΄2
No comments:
Post a Comment