Η πόλη της Αμμοχώστου

Η Αμμόχωστος

Η κατεχόμενη Αμμόχωστος είναι πόλη στην Κύπρο και βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα του νησιού, στον κόλπο που φέρει και το όνομά της. Η αρχαία Αμμόχωστος έφερε το όνομα Σαλαμίνα. Αργότερα μετονομάστηκε σε Αρσινόη και Κωνστάντια. Οι Ελληνοκύπριοι κάτοικοι της εκδιώχθηκαν το 1974 από τον τουρκικό στρατό.

Τόσα χρόνια μετλα, η Αμμόχωστος συνεχίζει να υπάρχει χωρίς τους νόμιμους κατοίκους της, μια πόλη φάντασμα,  μια πόλη έρμαιο των καιρικών συνθηκών και των κυμάτων αλλά και των πολιτικών παιγνιδιών.

Η Αμμόχωστος κατά το 1973 είχε περίπου 35.000 κατοίκους.


Το λιμάνι : Μέχρι το 1974 το λιμάνι της  Αμμοχώστου  ήταν το κύριο λιμάνι του νησιού τόσο από απόψεως χωρητικότητας όσο και από απόψεως διακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών.


Τουρισμός: Ο τομέας, όμως, στον οποίο κυριολεκτικά η Αμμόχωστος σημείωσε αλματώδη πρόοδο ήταν ο τουρισμός, με αποτέλεσμα πριν το 1974 να αποτελεί το πιο σημαντικό τουριστικό κέντρο του νησιού. Το 1973 λειτουργούσαν 33 ξενοδοχεία . Σε ολόκληρη την Κύπρο την ίδια εποχή ειτουργούσαν 105 ξενοδοχεία
Η περίκλειστη πόλη!

Αποτέλεσμα εικόνων για αμμόχωστος

Κατεχόμενη Κύπρος-Κατεχόμενη Αμμόχωστος

Αποτέλεσμα εικόνων για αμμόχωστος   

Το λιμάνι της Αμμοχώστου

     Αποτέλεσμα εικόνων για αμμόχωστος

Ο ναός του Αγίου Νικολάου

Αποτέλεσμα εικόνων για αμμόχωστος

Αρχαία Σαλαμίνα

Νεφέλη Γιάγκου. Ε΄2
Άντρεα Σπύρου, Ε΄2


Η κατεχόμενη Αμμόχωστος

   Η Αμμόχωστος είναι μία κατεχόμενη πόλη την οποία κρατούν οι Τούρκοι. Πήγα πέρσι στις 30 του Νοέμβρη του 2016. Πήγα με την γιαγιά μου και τον παππού μου. Οι Τούρκοι λίγο πριν την κατεχόμενη Αμμόχωστο μας έλεγξαν τις ταυτότητες και τα διαβατήρια. Μόλις μπήκαμε στην κατεχόμενη Αμμόχωστο είχε πολλά τζαμιά, πολλές κατεχόμενες εκκλησιές, εγκαταλελειμμένα σπίτια κτλ. Ένας κύριος που ήταν μαζί μας οι γονείς του ήταν εγκλωβισμένοι. Στην αρχή μας πήραν σε μια εκκλησία που την έλεγαν αγία τριάδα, το σπίτι των γονιών του κύριου ήταν κοντά. 

   Στο δρόμο για να πάμε είδαμε πολλά σπίτια που κατοικούσαν μέσα μουσουλμάνοι. Στο δεύτερο μέρος που μας πήγαν ήταν ο απόστολος Αντρέας. Στον Απόστολο Αντρέα είχε πολλά γαϊδουράκια και πολλά παζαράκια. Κάτω στον Απόστολο Αντρέα είχε αγίασμα και πήγαμε να βάλουμε λίγο. Στο τρίτο μέρος που μας πήγαν ήταν μια χαλασμένη εκκλησία του Άγιου Νεκταρίου. Η θέα του ήταν πολύ ωραία και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες. Στο τέταρτο μέρος που μας πήγαν ήταν σε μια ταβέρνα για να φάμε και απέναντι είχε μια εκκλησία που η γιαγιά μου βάπτισε ένα κορίτσι που το έλεγαν Μαρία. Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος που μας πήγαν ήταν  η εκκλησία της παντάνασσας. Μέσα η εκκλησία ήταν άδεια. Είχε μόνο δυο τρεις εικόνες διότι τις άλλες τις έκλεψαν οι Τούρκοι. 



Ο κόλπος της Αμμοχώστου με τα υπέροχα ξενοδοχεία

Μαρίνα Τήλλυρου, Ε΄1


Το Βαρώσι

       Το Βαρώσι είναι στο νότιο τμήμα της κυπριακής πόλης της Αμμοχώστου. Ήταν μια από τις ομορφότερες τουριστικές περιοχές της Κύπρου. Μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 οι κατοικοι έφυγαν και από τοτε παραμένει εγκαταλελειμένη και υπό την κατοχή των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Το Βαρώσι συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένο χωρίς κατοίκους. Η πόλη μετά την τουρκική εισβολή ονομάζεται πόλη φάντασμα.

         Στο Βαρώσι γεννήθηκε το 1974 και ο πατέρας μου.  




Μάμας Ανδρέου, Ε΄1

No comments:

Post a Comment